Bulderbast bier brood

Gepubliceerd op 9 april 2021 om 17:30

Brood gemaakt met bostel.

Velen van jullie zullen nog nooit gehoord hebben van bostel. Bostel is het achterblijvende mout na het bierbrouwen. Niet alleen dieren zijn hier gek op, je kunt hier ook heerlijk ambachtelijk brood mee maken. Door de vele vezels is dit brood erg gezond en door de toevoeging van bier ook nog langer houdbaar.

 

Ingrediënten:

  • 200 gram bostel
  • 200 ml Bulderbast Barrel Aged Porter
  • 450 gram tarwebloem
  • Snufje zout
  • 50 ml olijfolie
  • 7 gram droge gist
  • ½ Theelepel suiker

 

 

Allereerst begint de zoektocht naar bostel. Ga opzoek naar de dichtstbijzijnde brouwerij en bel even of ze nog een restant bostel over hebben. Vaak verdwijnt dit in de container of op een composthoop. Dat is natuurlijk hartstikke zonde.

 

Zodra je de bostel gevonden hebt kun je aan de slag met het brood.

 

Start met het vermalen van de bostel in een keukenmachine. Er kunnen namelijk nog scherpe deeltjes in zitten. Dit is niet prettig met het eten van het brood.

 

Meet het bier af en voeg hier het zakje gist en de suiker aan toe. Roer dit door en laat even staan.

 

Neem een kom en doe de bostel, de bloem en het zout hierin. Voeg hier vervolgens het bier gist mengsel en een scheutje olijfolie aan toe. Meng het geheel en kneed het brood totdat het niet meer plakt. Is het deeg te nat, voeg dan nog wat bloem toe. Is het deeg te droog, voeg dan nog wat bier toe. Het deeg mag niet meer aan je handen blijven plakken.

 

Leg het deeg terug in de kom en dek af met een theedoek. Laat ongeveer 75 minuten rijzen op een warme plek. Kneed het deeg tot een brood. Laat hierna het deeg nogmaals 30 minuten rijzen.

 

Verwarm de oven op 210ºC en bak het brood in ongeveer 60 minuten bruin. Controleer het laatste kwartier regelmatig of het brood al gaar is. Dit kun je doen door op het brood te tikken. Klinkt het brood hol, dan is hij gaar.

 

Succes met het maken van dit heerlijke brood en eet smakelijk!

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.