Geur en smaak

Gepubliceerd op 10 maart 2021 om 17:30

Wanneer alle vorige stappen goed gevolgd zijn, kun je starten met proeven. Ruik aan het bier en laat alle aroma’s even tot je komen. Vaak door meerdere keren te ruiken ontdek je weer nieuwe aroma’s.

 

Reuk is  genetisch bepaald en uniek. Geur wordt ook beïnvloed door invloeden van  buitenaf. Wat we dus ruiken verschilt per persoon. Het is dus helemaal niet gek als jij sinaasappel ruikt en een ander citroen. Door de geuren tot je te laten komen zorg jij ervoor dat je tijdens het proeven andere smaken zult ontdekken.

 

Na het ruiken is het de beurt aan onze smaakpapillen. Neem een slok en laat het bier even warm worden in je mond. Je zorgt hiermee dat alles aroma’s de kans krijgen om vrij te komen. Door in te ademen tijdens het drinken zorg je ervoor dat zuurstof bij het bier komt. Hierdoor komen meer aroma’s vrij.

 

De smaken die jij proeft geven veel prijs over de ingrediënten die zijn gebruikt in dit bier. De smaak van bier is dus te beïnvloeden door de keuze van grondstoffen en de wijze van brouwen.  

Tonen van fruit en Citrus komen voort uit hop, terwijl koffie en chocolade smaken voortkomen uit mouten.

Wanneer je het bier doorslikt, komen er opnieuw smaken vrij. Vaak ervaar je op dit moment hoe bitter jouw bier is. Wanneer je een sterkere smaak ervaart, zegt dit iets van het alcoholpercentage. Een bier met een hoger alcoholpercentage geeft in zijn afdronk een sterkere smaak af.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.